Galart drobiowy

Składniki:
Pierś kurczęcia - 1 szt.
Marchew - 3 szt.
  • Korzenie pietruszki - 2 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 6 szt.
  • Pieprz czarny - 5 szt.
  • Pieprz ziołowy - szczypta 
  • Sól - do smaku wedle uznania
  • Żelatyna - wg przepisu względem ilości wywaru
Przygotowanie:

Pierś gotujemy wraz z warzywami, dodajemy przyprawy. Po uzyskaniu żądanej miękkości odcedzamy pierś i warzywa. Kroimy w kostkę, a do odcedzonego wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( średnio na 1,5 litra wywaru 9-10 łyżeczek). Pokrojone mięso i warzywa układamy w misce lub kubeczkach i zalewamy przygotowanym wywarem. Po odpowiednim schłodzeniu umieszczamy nasz galart w lodówce, który pozostaje tam do całkowitego "ściągnięcia". Podając pamiętajmy, aby do dla zaostrzenia smaku podać ocet lub sok z cytryny.

Smacznego!

Galart drobiowy


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz