Pierś kurczęcia - 1 szt.
Marchew - 3 szt.
- Korzenie pietruszki - 2 szt.
- Seler - 1/4 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Liść laurowy - 2 szt.
- Ziele angielskie - 6 szt.
- Pieprz czarny - 5 szt.
- Pieprz ziołowy - szczypta
- Sól - do smaku wedle uznania
- Żelatyna - wg przepisu względem ilości wywaru
Przygotowanie:
Pierś gotujemy wraz z warzywami, dodajemy przyprawy. Po uzyskaniu żądanej miękkości odcedzamy pierś i warzywa. Kroimy w kostkę, a do odcedzonego wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( średnio na 1,5 litra wywaru 9-10 łyżeczek). Pokrojone mięso i warzywa układamy w misce lub kubeczkach i zalewamy przygotowanym wywarem. Po odpowiednim schłodzeniu umieszczamy nasz galart w lodówce, który pozostaje tam do całkowitego "ściągnięcia". Podając pamiętajmy, aby do dla zaostrzenia smaku podać ocet lub sok z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz