Ryba po grecku

Składniki:
Filet białej ryby - 80 dga
Włoszczyzna - 1 szt.
Cebula - 2 szt.
Przecier pomidorowy - 180 g
Woda - 2 szklanki
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 3 szt.
  • Pieprz czarny - 5 szt.
  • Pieprz ziołowy - 3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony - 3 szczypty  
  • Sól - do smaku
  • Ocet - 3 łyżki 
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Jajko - 1 szt. 
  • Bułka tarta - do panierowania
  • Olej - do smażenia
Przygotowanie:
Ryba
Rybę posolić i obsypać pieprzem czarny i ziołowym. Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku z odrobina mleka, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Warzywa
Włoszczyznę należy zetrzeć na tarce o grubych okach,  cebulę pokroić w plastry i dusić na tłuszczu na którym smażyliśmy rybę.
Zalewa 
Do wrzącej wody dodajemy przecier, ocet, cukier i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i pieprz), Całość doprawiamy solą. Gotujemy około 5 min.

Rybę i duszone warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę zalewamy sosem.

Smacznego!

Ryba po grecku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz