Pizza

Składniki  na ciasto:

Mąka - 3 szklanki
Drożdże - 5 dkg
Woda - 1 szklanka
Cukier - 1 łyżka
Olej - 1 łyżka
Ser - 20 dkg
Dodatki - wg własnych fantazji

Składniki na sos pomidorowy:

Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
Cukier - 1 łyżka
Sok z cytryny
Przyprawy do pizzy - bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz, a dla leniwców gotową mieszankę ziołową.

Składniki na sos czosnkowy:

Czosnek - 3 ząbki (spore)
Jogurt typu greckiego - 200 g
Majonez - 2 łyżki.

Mąkę, drożdże, cukier i wodę dobrze wymieszać, zagnieść i wyrobić. Ciasto musi "pufać", jest to sygnał, aby dodać olej. Tak przygotowane ciasto należy odłożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze dedykowanej dla piekarnika. Ciasto należy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć na nim dodatki  wg uznania (cebula, kiełbasa, usmażone mięso mielone, tuńczyk, ananas, papryka, pieczarki). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 210 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę i posypujemy startym serem. Ponownie danie ląduje do piekarnika na  5-10  minut.
Gotowe!
Smacznego!

Pizza


Obraz po częściowej konsumpcji :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz