Mąka - 3 szklanki
Drożdże - 5 dkg
Woda - 1 szklanka
Cukier - 1 łyżka
Olej - 1 łyżka
Ser - 20 dkg
Dodatki - wg własnych fantazji
Składniki na sos pomidorowy:
Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
Cukier - 1 łyżka
Sok z cytryny
Przyprawy do pizzy - bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz, a dla leniwców gotową mieszankę ziołową.
Składniki na sos czosnkowy:
Czosnek - 3 ząbki (spore)
Jogurt typu greckiego - 200 g
Majonez - 2 łyżki.
Mąkę, drożdże, cukier i wodę dobrze wymieszać, zagnieść i wyrobić. Ciasto musi "pufać", jest to sygnał, aby dodać olej. Tak przygotowane ciasto należy odłożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze dedykowanej dla piekarnika. Ciasto należy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć na nim dodatki wg uznania (cebula, kiełbasa, usmażone mięso mielone, tuńczyk, ananas, papryka, pieczarki). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 210 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę i posypujemy startym serem. Ponownie danie ląduje do piekarnika na 5-10 minut.
Gotowe!
Smacznego!
Obraz po częściowej konsumpcji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz